Sirupy jsou sice zdravější sladidlo než rafinovaný cukr nebo vysoce průmyslově zpracovaná sladidla, ale přeci jen je to cukr. Koncentrovaná potravina. Nekonzumujte ji neomezeně, šetřete s ní!
Sladit můžete i sušeným ovocem (stačí namočit a umixovat nebo přidávat do těsta sušené), jezte čerstvé ovoce. Sezónní!
Kvalitní zdroje sacharidů naleznete v celozrnných obilovinách a výrobcích z nich a také v luštěninách.
Špaldová kaše s tvarohem, směsí semínek a meruňkami (4 P)
Ingredience:
Špaldové (160 g), polotučný tvaroh (250 g), meruňky (400 g), dýňová semínka (4 PL).
Postup přípravy:
Vločky si přes noc namočíme do vody v kastrůlku, ráno je povaříme, přidáme tvaroh a posypeme semínky. dozdobíme čerstvými meruňkami.
Pětizrnná kaše s ořechovým máslem (4 P)
Ingredience:
Mandlový nápoj (700 ml), ovesné vločky (50 g), žitné vločky (50 g), amarantové vločky (20 g),
pohanka lámanka (20 g), jáhly (20 g), ořechové máslo (2 PL), javorový sirup (1 PL), sůl. Ovoce, ořechy a sirup na ozdobení.
Postup přípravy:
Obiloviny nasypeme do mísy a dobře promícháme (můžete je také smíchat ve velké nádobě a vždy si
jen odsypat potřebné množství). Směs dáme do hrnce a zalijeme mandlovým nápojem. Přidáme špetku soli a lžíci javorového sirupu. Přivedeme k varu a za stálého míchání nad mírným plamenem vaříme do zhoustnutí (asi 15 minut). Potom vmícháme ořechové máslo a servírujeme. Kaši na talíři ozdobíme čerstvým ovocem, oříšky a sirupem.
Tvarohová kaše z quinoy (4 P)
Ingredience:
Quinoa (160 g), polotučný tvaroh (200 g), čerstvé ovoce (4 ks), semínka (4 PL), sirup (javorový, čekankový, med) (4 ČL).
Postup přípravy:
Quinou povaříme ve vodě až změkne. Ovoce nastrouháme či nakrájíme nahrubo, a smícháme
s tvarohem a s uvařenou quinoou. Přidáme sirup a semínka. Dochutit můžeme navíc také skořicí, vanilkou,kokosem, ořechy či mákem.
Domácí pečené müsli (12 P)
Ingredience:
Obilné vločky (200 g), med (60 g), ořechy (50 g), ovocný mošt (50 ml), sušené ovoce (40 g), semínka (20 g).
Postup přípravy:
Veškeré ingredience smícháme v míse. Na plech dáme pečicí papír a na něj rozprostřeme směs. Vložíme do předehřáté trouby (170 °C) a zapékáme asi 25 minut. Po upečení necháme směs vychladnout. Podáváme s čerstvým ovocem (dle chuti a sezóny) a s tvarohem nebo jiným zakysaným mléčným produktem, příp. s obilným nápojem.
TIP:
Müsli se možná bude ze začátku zdát jakoby "mokré", nedopečené. Ztvrdne až po vychladnutí. Není tedy potřeba jej péci déle, müsli by pak bylo příliš tvrdé.
Celozrnné lívance s jablky (24 ks)
Ingredience:
Rostlinný nápoj (300 ml), celozrnná špaldová mouky (100 g), pšeničná hladká mouka (100 g), amarantové vločky (2 PL), vejce (1 ks), třtinový cukr (0,5 PL), prášek do pečiva bez fosfátů (2 ČL), sůl, olej na opékání lívanců. na ozdobu ještě jablka (3 ks), přepuštěné máslo (1 PL), skořice (1 ČL), třtinový cukr (1 PL), ořechy a sirup.
Postup přípravy:
Obě mouky dáme do mísy, přidáme amarantové vločky, špetku soli, kypřící prášek a třtinový cukr. Vše promícháme a přidáme rostlinný nápoj s vejcem. Metlou vyšleháme na těstíčko. Rozehřátou nepřilnavou pánev potřeme trochou oleje. Lívance opékáme na středním plamenu z obou stran dozlatova (dávkujeme 1 PL na 1 lívanec). Jablka zbavená jadřinců podélně nakrájíme na osminky. V rendlíku rozpustíme ghí, přidáme nakrájená jablka, skořici, lžíci vody a třtinového cukru. Podusíme 10 minut do změknutí. Lívance podáváme s dušenými jablíčky. Dle chuti můžeme mírně pokapat sirupem a posypat drcenými ořechy.
TIP:
Dušená jablíčka zkuste nesladit vůbec. S ořechy na ozdobu nešetřete.
Celozrnný tvarohový koláč s ovocem (4 P)
Ingredience:
Máslo (80 g), voda (100 ml), citronová kůra (1 ČL), polotučný tvaroh (500 g), pudink (1 sáček), slepičí vejce (2 ks), celozrnná špaldová mouka (250 g).
Postup přípravy:
Ze špaldové celozrnné mouky, másla, vody a citrónové kůry vypracujeme těsto a necháme chvíli odležet v lednici. Pak pomocí prstu vytlačíme do koláčové formy. Tvaroh, vajíčka a vanilkový pudink vyšleháme a naneseme na korpus. Pečeme v troubě na 175 °C asi 45 min.
TIP:
Zkuste koláč bez cukru - do tvarohu můžete přidat rozinky. Pokud se bez cukru neobejdete,
mírně tvaroh oslaďte.
Palačinka s bylinkovou náplní (6 P)
Ingredience na těsto:
Celozrnná špaldová mouka (200 g), polotučné mléko (500 ml), kypřící prášek (špetka), vejce (2 ks), sůl.
Ingredience na náplň:
Olivový olej (2 PL), česnek (1 stroužek), polotučný tvaroh (250 g), lučina (4 PL), čerstvé bylinky (majoránka, petrželka, bazalka, oregano) (hrst), citronová šťáva, sůl, pepř.
Postup přípravy:
Ve větší míse smícháme mouku, kypřící prášek, vejce, mléko a špetku soli. Vyšleháme hladké těsto a necháme v lednici půl hodiny odpočinout. Mezitím si na hlubší pánvičce zpěníme olej, přidáme trochu ghí nebo másla, aby se olej nepřepaloval. Na pánvi krátce orestujeme drcený česnek. Do větší mísy dáme tvaroh, zamícháme do něj teplou směs z pánvičky, prošleháme s lučinou, nasekanými bylinkami a ochutíme solí a čerstvě namletým pepřem. Rozpálíme pánev, lehce ji potřeme olejem a pečeme středně silné palačinky. Namažeme je náplní, posypeme zbylými bylinkami a podáváme.
TIP:
Místo špaldové mouky můžete zvolit i jinou, např. rýžovou, pohankovou nebo ovesnou. Mléko můžete nahradit rostlinným nápojem (mandlový, ovesný,...) a lučinu ricottou nebo žervé. Namísto řepkového oleje lze použít také olej olivový nebo kokosový.