OSTATNÍ

Žampiony plněné sýrovou směsí (4 P)

Ingredience:

Sýr (80 g), hořčice (40 g),  vejce uvařené natvrdo (80 g), cibule (80 g), šunka (40 g), žampiony (200 g), mletý kmín, majoránka, sůl.

Postup přípravy:

Žampiony očistíme a zbavíme nožek tak, aby z nich vznikly mističky. Do mísy nastrouháme nahrubo salám a sýr. Přisypeme očištěnou cibuli nakrájenou nadrobno. Potom přidáme hořčici, vajíčko a koření. Směs dobře promícháme a naplníme připravené kloboučky žampionů. Na závěr můžeme vršky překrýt kousky sýra.


Takto naplněné žampiony můžeme naskládat na pánev a nechat opéct. Když je sýr ve směsi rozteklý a vajíčko ztuhlé, jsou žampiony hotové.

Žampiony lze péct také v troubě, a to 15 minut při 150 °C.

Portobello žampiony se špenátem a vločkovou omeletou (2 P)

Ingredience:

Žampiony portobello (4 ks), listový špenát (250 g), Cottage (50 g), slepičí vejce (2 ks), česnek (1 stroužek), malá cibule (1 ks), olivový olej (1 PL), sůl, pepř.

Postup přípravy:

Ze všeho nejdříve si připravíme špenát. Na troše olivového oleje zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme špenát a dusíme doměkka. Nakonec přimícháme 2 vejce, osolíme, opepříme a stáhneme z plotny. Omyté žampiony zbavíme nožiček a lehce vydlabeme, potřeme celé kloboučky olejem a položíme na plech vyložený pečicím papírem. Žampiony osolíme, opepříme a naplníme každý klobouček asi 2 lžícemi připraveného špenátu. Dáme na 10 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Potom ještě na každý žampion přidáme trochu sýra Cottage a opět zapečeme v troubě (ještě 10-15 minut).


Vločková omeleta:

Zatímco se žampiony pečou, připravíme si přílohu. Rozmixujeme 50 g ovesných vloček, přidáme 4 vejce, 50 ml mléka, trochu soli a pepře. Směs vylijeme na olejem potřenou pánev. Omelety opékáme z obou stran na mírném plamenu asi 4 minuty. Kousky omelety přidáme k žampionům a podáváme.

Zapečená cuketa plněná kozím sýrem (nebo kravským) (4 P)

Ingredience:

Cuketa (4 ks), olivový olej (15 ml), kozí sýr (250 g), vejce uvařená natvrdo (4 ks), sůl, pepř.

Postup přípravy:

Olivovým olejem vymažeme zapékací misku. Cukety podélně rozkrojíme a vydlabeme měkkou dužinu. Sýr nastrouháme najemno s vejci, osolíme, opepříme a směsí naplníme cukety. Dáme zapéct do předehřáté trouby na 20-25 minut. 

Carpaccio bez masa (2 P)

Ingredience:

Červená řepa (2 ks), kozí sýr (150 g), balsamiko (1 PL), mandle (1 PL), rukola (10 ks), olivový olej (2 PL), sůl, pepř.

Postup přípravy:

Očištěnou řepu nakrájejte na co nejtenčí plátky, nejlépe na mandolíně. Plátky naskládáme rovnoměrně na dva talíře. Doprostřed každého talíře položíme rukolu. Kozí sýr natrháme na menší kousky a posypeme jím plátky řepy. Přidáme plátky mandlí, zakápneme olivovým olejem, balsamikem, osolíme a opepříme.

Pohankové karbanátky (4 P)

Ingredience:

Pohanka (40 g), slepičí vejce (4 ks), cibule (80 g), celozrnná špaldová mouka (40 g), česnek (4 stroužky), majoránka, sůl.

Postup přípravy:

Pohanku propláchneme v sítu pod tekoucí studenou vodou, vsypeme do hrnce a přivedeme k varu. Hned poté co vzejde var, odstavíme hrnec z plotny, přikryjeme pokličkou a necháme dojít (cca 30 minut). Cibuli pokrájíme na jemné kostičky a smícháme ji s pohankou a vejcem. Směs dochutíme prolisovanými stroužky česneku, solí a majoránkou. Můžeme přidat také čerstvé bylinky, například nasekanou petrželku. Vše řádně promícháme. Z takto připravené hmoty tvoříme placičky, které obalujeme v mouce. Placičky pečeme v troubě na 200 °C asi 20 minut.