POLÉVKY

Rajčatová polévka s mozzarellou (4P)

Ingredience:

Rajčata (400 g), cibule (200 g), řapíkatý celer (200 g), olivový olej (20 g), sůl, pepř (hodně), bobkový list, petrželka, mozzarella.

Postup přípravy:

Rajčata omyjeme, křížem nařízneme, přelijeme vařící vodou a oloupeme. Poté je nakrájíme nadrobno. Cibuli oloupeme a nasekáme také nadrobno. Celer očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenké proužky. V hrnci rozpálíme olej, přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Přisypeme všechnu zeleninu a zalijeme. Na mírném plamenu necháme vařit asi 20 minut. Bobkový list vyjmeme a polévku podle libosti rozmixujeme. Poté jí dochutíme solí a pepřem. Podáváme s ozdobenou petrželkou a nakrájenou mozzarellou.

Polévka z hlívy ústřičné (2 P)

Ingredience:

Hlíva ústřičná (250 g), cibule (1 ks), brambora (1 ks), mrkev (1 ks), petržel (1 ks), nové koření (2 kuličky), bobkový list, celý kmín, (2 ČL) voda (1,5 L), olivový olej (1 PL), parmazán, sůl.

Postup přípravy:
Cibuli nakrájíme na kostičky, všechnu zeleninu na malé kousky též. Vše osmahneme na olivovém oleji v hrnci a dusíme asi 2 minuty. Přidáme hlívu ústřičnou pokrájenou na malé kousky a celou směs dusíme další cca 2 minuty. Přihodíme všechno koření, osolíme a podlijeme vodou. Necháme 20 minut vařit. Dochucujeme čerstvě nastrouhaným parmazánem.