ALTERNATIVY MASA

Grilované tofu špízy s barevnými paprikami a cuketou (1 P)

Ingredience:

Marinované tofu (150 g), cuketa (100 g), červená paprika (100 g), žlutá paprika (100 g), červená cibule (50 g), cibule (50 g).

Postup přípravy:

Tofu nakrájíme na větší kostky, stejně tak papriku, cuketu a cibuli. Střídavě napichujeme na špejli. Pečeme na grilu nebo v troubě s grilem, dokud není tofu na povrchu křupavé a uvnitř nezmění strukturu. Na talíři dozdobíme červenou cibulkou nakrájenou nadrobno.

Tofu s dušeným celerem (4 P)

Ingredience:

Tofu (640 g), celer (800 g), řepkový olej (24 g), sůl.

Postup přípravy:

Celer očistíme a nakrájíme na kolečka. Na části oleje celer osmahneme, osolíme, podlijeme vodou a necháme dusit. Mezitím opečeme rozpůlené tofu ze všech stran na pánvi se zbytkem oleje. Podáváme společně.

Lilky plněné uzeným tofu (2 P)

Ingredience:

Lilek (1 ks), bylinkové tofu (300 g), olivový olej (20 g), sůl, pepř.

Postup přípravy:

Lilky omyjeme, rozpůlíme a vydlabeme. Tofu umeleme. Vydlabanou část lilků přidáme k umletému tofu, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Směsí naplníme vydlabané lilky, jejich povrch pokapeme olejem a vyskládáme je do zapékací mísy na pečící papír. Pečeme do změknutí. 

Dušený špenát s tempehem (4 P)

Ingredience:

Dušený špenát (400 g), tempeh (40 g), řepkový olej (4 ČL), česnek (4 ks), sójová omáčka (4 ČL).

Postup přípravy:

Protřený česnek orestujeme na oleji. Špenát očistíme, pokrájíme, přidáme na pánev k česneku a podusíme s trochou vody, cca 5 minut. Přidáme nakrájené kousky tempehu, prohřejeme, zamícháme, ochutíme kvalitní sójovou omáčkou a servírujeme. 

Dušený pórek s tempehem (4 P)

Ingredience:

Pórek (2 ks), tempeh (4 plátky), sójová omáčka (4 ČL).

Postup přípravy:

Pórky očistíme, nakrájíme na kolečka a podusíme s trochou vody na pánvi cca 15 minut. Přidáme nakrájené kousky tempehu, prohřejeme, zamícháme, ochutíme oblíbeným kořením, kvalitní sójovou omáčkou a servírujeme.

Dušená kedlubna s tempehem (4 P)

Ingredience:

Kedlubna (120 g), tempeh (40 g), citronová šťáva (4 ČL), sójová omáčka (4 ČL), žitný knäckebrot 4 půlky, kari koření, sůl.

Postup přípravy:

Kedlubnu očistíme, nastrouháme a podusíme s trochou vody na pánvi cca 15 minut. Přidáme nakrájené kousky tempehu, prohřejeme, zamícháme, ochutíme oblíbeným kořením, citrónovou šťávou, kvalitní sójovou omáčkou, případně solí.